Mobil Uygulama geliştirme konusu oldukca derin ve kapsamlı bir konudur. Mobil Uygulama geliştirme konusunda çok fazla alternatif ve seçenek vardır. Ancak en temel olarak platforma özel uygulama geliştirme ve platformdan bağımsız mobil uygulama yapma olarak ikiye ayırabiliriz. Platforma özel uygulama geliştirme diye bahsettiğimiz native uygama olarak anılmaktadır, native uygulamalar doğası gereği platform kaynaklarını en iyi kullanabilen, performans olarak hızlı ve özellikli olan uygulamalardır. Ancak uygulama geliştirme ücretleri oldukça yüksektir ve hem de her platform için ayrı ayrı geliştirmesi de ekstra maliyet olarak karşımıza çıkıyor. Platformdan bağımsız kavramı aslında eskiden hem linux, hem Windows hem de mobil cihazlarda çalışma özelliğine verilen isimdi. Java sanal makinesi ve .net framework ile bu kelimeyi terminolojiye kazandırmış olsak da şimdilerde mobil uygulamalar için kullanılan işletim sisteminden bağımsız olarak çalışan uygulamalardan bahsediyoruz. Bu uygulamalar hyrit mobil uygulama olarak da anılır adı üzerinde Hybrit demek melez demek olduğundan her platformda da çalışabilir anlamı çıkarılmaktadır.
Hybrit Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?
Bizim çalışma alanımız ise Hybrit Mobil uygulama konusudur. Hybrit uygulama geliştirmek için isterseniz xmarin, ionic veya farklı bir platformu tercih edebilirsiniz. Biz ise ionic tabanlı uygulama geliştirme konusunda ilerliyoruz. İonic AngularJs, html, CSS teknolojilerini kullanarak çalışmaktadır dolayısıyla web yazılım geliştirme ve front end developer olarak iş yapan kişiler kolaylıkla kendisi bu alanda gösterebilirler; ionic Hybrit uygulaması bir web tarayıcı üzerinde responsive çalışma yapmak ile benzer düşünülebilir tabiki Mobil uygulama geliştirme doğasında olan konular özgün olarak değerlendirilmeli ancak kullanılan teknoloji alt yapısında aynıdır. Hybrit uygulama aşağıdaki işletim sistemlerinin tamamı için derlenerek çalışan bir versiyonu üretilebilir.
✓ Apple IOS
✓ Android
✓ Firefox OS
✓ Windows Phone
Geliştirilecek olan yazılımın bu platformların tamamında derlenecek olaması çok büyük bir geliştirme maliyetinden bizi kurtararak çok kısa zamanda tüm platformlarda çalışan bir uygulamaya sahip olamamızı sağlayacaktır.