E-Ticaret aşamaları doğru şekilde belirlenir ve takip edilirse kazanç getirirse sistem içerisinde kazanç elde edilecektir. E-Ticaret sistemi insanların en sık tercih ettiği alışveriş şeklidir. Kullanıcısı fazla, talep fazla olan sistemde rekabet en yüksek seviyededir. Rakipler arasında öne çıkmak, zarara uğramadan kazanç sağlamak için profesyonel bir şekilde sisteme adım atmak gerekmektedir.
E-Ticaret aşamaları analizleri yapılabilir ve analizler doğru adımlarla uygulanırsa sistem içerisinde başarı sağlanabilmektedir. Oldukça fazla marka ve firma arasından seçilebilmek için E-Ticaret hamlelerinin en mantıklı şekilde yapılması gerekmektedir. Bu hamlelerin de temeli kurulum aşamasıdır. Kurulumda dikkat edilmesi gerekenler sonrası E-Ticaret sistemi aşamaları kademe kademe yerine getirilmelidir. Aşamaların tüm detayları incelenmeli ve titizlikle uygulanmalıdır.
E-Ticaret Aşamaları
- 1.E-Ticarete Hazırlık Aşaması: Bu aşama ilk aşamadır E-ticaret sistemine girişe karar verme kısmıdır. E-Ticaret Nedir? E-Ticaret Nasıl Yapılmalıdır? E-Ticaret Avantajları ve E-Ticaret Dezavantajları gibi konuların detaylı olarak araştırılması gereken kısım hazırlık aşamasıdır. Her konu derinlemesine araştırılmalıdır. Sistem gereklilikleri öğrenilmelidir. Sitem kar zarar tablosu oluşturulmalıdır. Sistem içerisinde yer almanın getirileri araştırılmalıdır. Bu aşama araştırma ve geliştirme aşaması olarak düşünülmelidir.
- 2.E-Ticaret Sistemi Sermaye Hesaplamaları Yapılması: Sermaye bir ticari işe girişim yapılacaksa en önemli belirleyicidir. Sermaye miktarı yapılacak işlemler için oldukça önemlidir. E-Ticarete başlarken dikkat edilmesi gereken aşamalardan biri de sermaye ve maliyet hesaplamaları yapılmasıdır. Sermaye miktarı ile ticaret giderleri iyi hesaplanarak ayarlamalar yapılmalıdır.
- 3.E-Ticaret Yapılacak Ürün Mal ve Hizmetin Belirlenmesi: Bu aşamada Ne Satmalıyım? Sorusu belirlenmelidir. E-Ticaret için en uygun mal, ürün ve hizmet belirlenmelidir. Belirlenen ürünün özgün olmasına dikkat edilmelidir. Her kesime hitap edebilecek özellikte olmasına dikkat edilmelidir.
- 4.Hedef Kitle Belirlemesi: Hedef kitle analizi yapılmalıdır. Hitap edilecek müşteri kitlesinin özellikleri araştırılmalıdır. Müşteri kitlesi özelliklerinin belirlenmesi birçok kısımda fayda sağlayacaktır. Satış stratejileri belirlenirken, ürün mal ve hizmet özellikleri belirlenirken, ödeme yöntemleri belirlenirken, web sitesi tasarımları yapılırken hedef müşteri kitlesi özelliklerinin iyi bilinmesi gerekmektedir.
- 5.Mali İşlemlerin Resmi Ticari Faaliyetlerin Hazırlanması: Şirket kurulumu için gerekli tüm resmi işlemler yapılmalıdır. Faturalandırma sistemleri araştırılmalıdır. E-Faturalandırma sistemleri araştırmaları yapılmalıdır. Aynı şekilde E-Arşivleme sistemleri de araştırılmalıdır. Mali müşavir hizmetleri alınarak mali işlemler uzmanlar tarafından her bir detaya özenle yaklaşılarak yapılmalıdır.
- 6.Web Tasarım Hizmetleri için Yazılım Şirketleri Bulma: E-ticaret sistemi aşamalarının en önemli basamağı bu basamaktır. Web sitesi E-ticaret sisteminin temel ögesidir. E-ticaret sistemi ne kadar başarılı hazırlanırsa ticari başarı da o kadar yüksektir. Web siteleri hızlı ve dikkat çekici olmalıdır. Hem yazılım hem de tasarım açısından özgün biçimde markaya özel hazırlanmalıdır. Alanında uzman, sektörde yaptıkları işlerle öne çıkmış yazılım şirketleri ile çalışılmalıdır. Müşteri referansları ile çalışan tecrübeli ve uzman çalışma kadrosuna sahip yazılım firmaları tercih edilmelidir. Web tasarım konusunda uzman çalışma ekibine sahip firma tercih edilmelidir.
- 7.Sanal Ödeme Sistemleri (Sanal POS): Bankalar ile görüşülmeli ödeme sistemleri belirlenmelidir. Sanal Pos sahibi olunmalıdır. Buna ek olarak farklı alternatif ödeme yöntemleri sunulmalıdır. Müşteri kapasitesine uygun ödeme yöntemi belirlenmelidir. güvenli ödeme sistemi oluşturulmalıdır. Bütün kullanıcıların rahatlıkla kullanabileceği ödeme seçenekleri oluşturulmalıdır. Kullanıcıların rahatlıkla alışveriş yapmaları sağlanmaktadır.
- 8.Teslimat Hizmetleri İçin Araştırmalar Yapma: Online satış ve online alışveriş için en çok dikkat edilmesi gereken unsur teslimat aşamasıdır. E-Ticaret aşamalarından da en önemli kısım teslimat kısmıdır. Teslimatın hızlı ve güvenilir olması gerekmektedir. müşterilerin satın aldıkları ürünlere en hızlı şekilde ulaşabilmesi için kaliteli kargolama şirketlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Kargo şirketleri ile görüşülmeli en hızlı ve güvenli hizmeti verecek kargo şirketleri ile çalışma antlaşmaları yapılmalıdır. Kargo işlemlerinde önemli olan bir diğer kısım da depolama işlemleridir. Depo ve kargo işlemleri titizlikle planlanmalıdır.
- 9.Reklam Tanıtım ve Sosyal Medya Çalışmaları Yaptırma: E-Ticaret aşamalarının en büyük kar getiren kısmı reklam ve tanıtım işlemlerinin doğru yapılmasıdır. Bunun için kesinlikle uzmanlardan yardım alınmalıdır. Yazılım şirketi seçilirken medya ajansı hizmetleri incelenmelidir. Sosyal medya hesapları yönetimi yapabilecek sosyal medya uzmanlarına sahip firmalar seçilmelidir. Sosyal medya uzmanları güncel ve ilgi uyandırıcı paylaşımlar ve içeriklerle sosyal medya hesaplarının yönetimini yapmalıdır. Sosyal medya platformları tüm dünya nüfusunun neredeyse tamamının kullanıldığı mecralardır. Reklam ve tanıtım açısından büyük bir güce sahiptir. Firma bilinirliği, tanınırlılığı, ürün tanınırlığı açısından da E-Ticaret Pazar alanı gelişimi için önemlidir.
- 10.SEO Çalışmaları ve SEO Hizmetleri Alma: SEO çalışmaları E-Ticaret aşamalarının en önemli kısmıdır. Web sitelerinin arama motorları ile optimizasyonun yapılması, arama motorlarında aranan ürün, mal, ve hizmetlerde sitenin ilk sıralarda çıkmasını sağlamaktadır. Rakip firmalardan önce hedef müşteri kitlesine hizmet sunabilmeyi sağlamaktadır. Organik sıralama yükselmesini sağlamaktadır. SEO çalışmaları ayrıca Site içi SEO Analiz ve Site Dışı SEO analiz çalışmalarını da içermektedir. Bu çalışmalarla web sitesi performansı incelenmektedir. Geliştirilmesi için çalışılmaktadır. Güncel ve geliştirilmiş hizmetlerle arama motorlarındaki öncelikli sıralamaların korunması sağlanmaktadır.